Blog

Hoe kan ik u helpen?

Herkent u dat, het gevoel dat het even teveel wordt? Al die bordjes omhoog houden, gezin, werk, studie, sociaal leven, huishouden. En dan ook de hoge werkdruk, de druk vanuit de samenleving, alles goed willen doen. Dan wordt het ineens allemaal te veel en merk je dat je minder aan kunt dan je kon, dat de belasting toeneemt en je belastbaarheid afneemt. Je wordt vergeetachtig, gaat slechter slapen, je wordt moe en je focus neemt af. Je struikelt vaker of laat dingen uit de handen vallen. Kleine ongelukjes, een teken van vermoeidheid en focusgebrek. Negatieve stress maakt dat je op een gegeven moment de dingen in het dagelijks leven niet meer rond krijgt. Je raakt overbelast en uit balans.

Wanneer je te lang in deze modus blijft, ben je kwetsbaar en je gezondheid is in het gedrang. Je wrijft eens over je nekspieren of je bovenarm omdat je merkt dat het daar zo strak voelt. Of je rug verstijfd omdat je in een verkeerde houding en te lang achter een beeldscherm werkt. Hoofdpijn ontstaat omdat de nek zo strak en stijf is.

Laat mij u helpen…

De rol van GABA bij chronische pijn

In deze blog lees je meer over pijn en leggen we uit wat GABA is. Stress is de normale autonome reactie van het zenuwstelsel op prikkels. Het autonome zenuwstelsel, hypothalamus, hypofyse en de bijnier(schors), ookwel de HHB-as, zorgen voor deze reactie. Er is een correlatie tussen chronische stress en de mate van pijn. Dit is echter opmerkelijk aangezien stress pijnstillend werkt. 

CHRONISCHE PIJN

Wanneer er sprake is van fysieke schade is pijn goed te verklaren. Maar in veel gevallen is dit
niet het geval en dat maakt pijn een complex probleem. Pijn is een construct dat opgebouwd
wordt door een netwerk van hersendelen dat per individu uniek is gebleken. Pijn is een sterk beperkende factor van welbevinden en moet daarom ook altijd serieus genomen worden. Als het systeem van slag is, dan kan het leiden tot verkeerde informatie en daarmee tot onverklaarbare chronische pijn. Er zijn talloze factoren en die een bijdrage leveren aan pijn en het is daarom niet terug te brengen tot een enkel stofje of een oorzaak!

STRESS

Via de HHB-as worden adrenaline en cortisol geproduceerd en beiden hebben een pijnstillend
effect. De neurotransmitter variant van adrenaline, genaamd noradrenaline, zal via de afdalende banen van het brein kunnen bijdragen aan het dempen van pijn.  Ter hoogte van het ruggenmerg kan cortisol binden op de glucocorticoidreceptoren van de dorsale hoornneuronen, die een pijnstillende werking hebben. Het is logisch dat stress het gevoel van pijn kan dempen, aangezien overleven voorrang heeft boven schade. Als er echter constant pijn is zonder aanwijsbare reden, dan is dit mechanisme niet meer adequaat. Een verklaring kan gevonden worden in de beschikbaarheid van de neurotransmitter GABA.

GABA

GABA is een van de voornaamste pijndempende neurotransmitters in ons zenuwstelsel.
Verminderde beschikbaarheid hiervan verhoogt de prikkelbaarheid van ons brein.  Fundamenteel wetenschappelijk onderzoek bij dieren leert ons dat de aanhoudende en ernstige vorm van stress ervoor zorgen er minder GABA beschikbaar is. Er is dan ook farmacologische belangstelling voor GABA.

CONCLUSIE

Hoewel stress doorgaans stoffen oplevert die de pijn dempen, lijkt chronische stress juist de pijn te versterken. Er zijn diverse mechanismen die dat kunnen verklaren, maar uit diverse
onderzoeken is inmiddels duidelijk dat stress de beschikbaarheid van de neurotransmitter GABA kan minderen. 
GABA is een van de voornaamste dempers van het pijnsysteem en hoewel dat zeker niet het enige pad is waardoor pijn kan toenemen, is het duidelijk dat stressmanagement een cruciaal onderdeel kan zijn bij de begeleiding van chronische pijn.  Ook angst speelt een rol bij pijn.

BRON : neuroreset-fysiotherapie.nl

Fysio Steenwijkerland

.

Steenwijk 24-01-2022

Eugenie Maluw begint met Fysiotherapiepraktijk Oostermeenthe

Sinds maandag 3 januari heeft Steenwijk er een nieuwe fysiotherapiepraktijk bij, namelijk Fysio Oostermeenthe van Eugenie Maluw. Eugenie is fysiotherapeut sinds 1989 en heeft ervaring in diverse instellingen ls ziekenhuizen, verzorg- en verpleeghuizen en particuliere praktijken.
Eugenie droomde er al lang van een eigen praktijk te starten maar dit bleek in Leeuwarden, waar zij de afgelopen jaren zelfstandig een praktijk runde voor een werkgever, niet meer mogelijk. Door de liefde maakte zij kennis met Steenwijk en al snel kwam het idee om haar eigen praktijk op te zetten in Steenwijkerland. Zij ging op zoek naar een ruimte en heeft deze gevonden aan de Oostermeentherand, een goede locatie dichtbij de snelweg, goed bereikbaar en met voldoende gratis parkeergelegenheid.

Holistische visie
Als Eugenie vertelt over haar werk begint zij te stralen. Fysiotherapeut zijn is voor haar meer passie dan werk. Tijdens haar behandelingen wil zij mensen bewust maken wat er speelt in het lichaam en hen daarin begeleiden. Vanuit een holistische visie ziet zij lijf en psyche als geheel, daarom is haar slogan ook ‘Omdat u meer bent dan alleen uw klacht…’

Gaandeweg de behandelingen leert men het zelfmanagement terug te winnen waardoor men in staat is gezondere keuzes te maken in het algemeen dagelijks leven. Eugenie kan niet wachten tot het zover is, zij nodigt u dan ook van harte uit in haar praktijk. Eugenie voelt zich al goed thuis in Steenwijk. „Het is voor mij persoonlijk een nieuwe start en ik heb heel veel zin in een nieuwe toekomst in Steenwijkerland. Hoe kan ik u helpen?”

Bij Fysio Oostermeenthe kan men terecht voor fysio-, oefen- en massagetherapie, dry needling, medical taping, burn-out/stress management en mindfulness, maar ook voor coaching en training, ademtherapie, voetreflex en ontspanningsmassage.
Eugenie is te volgen via Facebook en Instagram onder fysio.oostermeenthe en via het web op www.fysio-oostermeenthe.nl. Haar praktijk locatie is te vinden aan de Oostermeentherand 2-C en is per e-mail te bereiken op administratie@fysio-oostermeenthe.nl

Fysiotherapie

Fysiotherapie is een behandelmethode die zich richt op klachten en blessures van het houdings- en bewegingsapparaat zoals uw spieren, gewrichten, bindweefsel en zenuwen. Ook klachten op gebied van ademhaling zoals hyperventilatie, longaandoeningen, hooikoorts en dergelijke kunnen met fysiotherapie worden behandeld.

Bij Fysio Oostermeenthe kunt u terecht voor de volgende therapieën…

Psychosomatische Fysiotherapie

Psychosomatische fysiotherapie is een behandelmethode die zich richt op de nauwe interactie tussen lichamelijke en psychologische aspecten van gezondheid, met als doel het begrijpen en behandelen van lichamelijke klachten die worden beïnvloed door psychologische factoren zoals stress, angst en emotionele spanning. Door middel van een holistische benadering wordt ernaar gestreefd om de balans tussen lichaam en geest te herstellen en zo de algehele gezondheid en welzijn van patiënten te verbeteren.

Oefentherapie

Is een behandelvorm die zich richt op het verbeteren van de kwaliteit van lichaamshouding en het bewegen. Deze behandelvorm bestaat uit gerichte oefeningen ter verbetering van de stabiliteit/balans, spierfunctie, mobiliteit van gewrichten en ademhaling zodat u in staat bent gezondere keuzes te maken in houding, bewegen en ademhaling.

Massagetherapie

Het hands-on behandelen door middel van diverse massagetechnieken van weke delen (spieren, zenuwen, bindweefsel en gewrichtskapsel) wordt de doorbloeding bevorderd en de spanning verminderd. Door aanraking ontstaat er bewustwording van het lichaam, blokkades kunnen verdwijnen en het zelfhelend vermogen van het lijf wordt aangesproken. Kortom massage maakt dat men zich weer kan verbinden met het lichaam en daarmee met zichzelf.

Triggerpoint Massage

Door middel van drukpunt massage op een pijnlijke verharding in een spier (triggerpoint) neemt de doorbloeding toe waardoor afvalstoffen beter worden afgevoerd. Zuurstof en voedingsstoffen kunnen door de spier weer beter worden opgenomen waardoor de pijn afneemt. De spier ontspant en de spierfunctie verbeterd.

Myofasciale Release

Fascia is een intelligente bindweefselstructuur waar al onze weke delen aan opgehangen zijn. Het is overal mee verbonden ook met het skelet en de organen en het is het meest belangrijke bindweefselstructuur in het lichaam. In de fascia lopen zenuwen en bloedvaten en het is nauw verbonden met de spieren. Een verstrakking van de fascia in de heup kan klachten geven van nek, armen en schouders omdat je letterlijk de armen niet goed meer kan optillen aangezien er iets ‘vast’ zit in de heup. Door myofasciale release technieken ontstaat er rek op de fasciastructuren waardoor dergelijke problemen kunnen worden verholpen. Het is een zachte wijze van behandelen en is niet pijnlijk.

Bindweefsel Massage

Bindweefselmassage is een diepe massage en richt zich op het onderhuidse bindweefsel. Door een slechte doorbloeding kunnen niet alleen de spieren verkrampen  maar kunnen ook verklevingen van de huid ontstaan. Deze verklevingen hebben effect op het bewegen en het functioneren van het lichaam. Door dieptemassage van de huid wordt de doorbloeding gestimuleerd en daarmee de celstofwisseling waardoor afvalstoffen worden afgevoerd en voedingstoffen en zuurstof beter worden opgenomen. Het losmaken met de hand kan in het begin behoorlijk gevoelig zijn en daardoor kan met een cupje die in een variabele vacuüm wordt aangebracht op de huid, het bindweefsel op een mildere wijze worden losgewerkt.

Medical Taping & Hooikoorts

Medical Taping is een methode waarbij een elastische tape wordt gebruikt om een spier te ontspannen of te activeren. Deze techniek wordt ook gebruikt om pijn te verlichten, doorbloeding te stimuleren, gewrichten aan te sturen en vocht en lymfe af te voeren. Het wordt zelfs gebruikt om de houding te corrigeren en om hooikoorts symptomen te verlichten of weg te nemen. Er zijn verscheidene technieken om dit te bewerkstelligen. Medical taping wordt gebruikt als onderdeel van een behandeling.

Coaching & Training

Deze vorm van fysiotherapie wordt ingezet bij gezondheidsklachten die langdurig aanwezig zijn, waardoor het steeds lastiger wordt om gezonde bewegingskeuzes te maken.  Door onjuiste gedachtes en overtuigingen over bewegen ontstaat onzekerheid en bewegingsangst. Hierdoor kunnen de klachten  verergeren en worden activiteiten vermeden. Door begeleiding en coaching  naar bewustwording , leert men weer gezond te bewegen op eigen unieke persoonlijke wijze. 

Om dit te bereiken wordt getraind via een trainingsprogramma op maat, waarbij u als cliënt leidend bent en de fysiotherapeut coachend. Dat betekent dat bewegingen en bewegingscombinaties worden aangeboden waarbij u bepaalt hoe deze worden uitgevoerd en de coach observeert en stuurt in het correct uitvoeren ervan. Door te doen, te voelen en te ervaren wat het lichaam kan, leert de u dat het goed is om te bewegen. Bewegingsangst kan worden overwonnen en zo ontwikkelt u meer zelfvertrouwen in het bewegen.

Burn-out, Stress Management & Mindfulness

Mindfulness is een levenskunst waarbij je zonder oordeel naar jezelf en/of de omgeving met aandacht in het moment blijft. Door het aanleren van diverse meditatietechnieken kun je leren om stress de baas te blijven, minder te piekeren en meer controle over je bestaan te krijgen. Dat is zelfmanagement.

Binnen de fysiotherapie wordt mindfulness ingezet ter verbetering van :

  • De bewegingskwaliteit, ‘effortless’ (moeiteloos) bewegen
  • Vermindering van stress gerelateerde klachten ; stressmanagement
  • Verminderen van chronische pijn

Een burn out is een emotionele en fysieke uitputting door jarenlange overbelasting en stress en is vaak werk gerelateerd. Als het stress-systeem langere tijd overactief blijft, kan het rust-en-herstel-systeem niet meer goed werken en raak je uitgeput. Dit kan op den duur leiden tot een burn-out. Je hebt te lang en teveel van jezelf gevergd. Als het niet lukt om met (werk)stress om te gaan, of als er geen tijd is voor herstel, kan dit resulteren in chronische stress die uiteindelijk kan leiden tot overspannenheid. Als deze overspannenheid langer dan 6 maanden aanhoud, heb je een burn out. Iemand met een burn-out heeft weinig tot geen energie om simpele taken uit te voeren, laat staan zijn/haar werk op een goede manier uit te voeren. Een burn-out wordt vastgesteld door een huisarts, bedrijfsarts of psycholoog.

Hoe herken je een burn-out?
Iemand met een burn-out heeft minimaal een half jaar last van de volgende drie dingen :

  • Spanningsklachten zoals lichamelijke vermoeidheid, concentratieproblemen, geheugenproblemen, onrustig slapen, piekeren of een gejaagd gevoel.
  • Verliezen van grip op de situatie en een gevoel van machteloosheid. Verlies van controle op het leven en de problemen in je leven.
  • Door de klachten worden dagelijkse bezigheden moeilijk uitvoerbaar, soms zelfs onuitvoerbaar. Dit merk je meestal op meerdere vlakken, zoals thuis, op het werk, in sociale omgeving en/of in het verkeer.

De omstandigheden die hebben geleid tot overspanningsklachten of burn-out, hebben zowel een geestelijke componenten (zoals bijvoorbeeld perfectionisme of moeite met “nee” zeggen) als lichamelijke componenten (te korte nachten of te weinig rust en herstelmomenten). Het aangrijpen van overspanningsklachten/burn out klachten bij de fysiotherapeut is op fysiek en mentaal niveau. Losmaken van pijnlijke en overbelaste spieren middels massage, bewustwording door te leren ervaren waar het lichaam gespannen voelt, leren te ontspannen middels mindfulness meditaties, ademhalingstherapie en bewegingsoefeningen. Het herstellen van een burn out kost tijd en die tijd is nodig om je bewust te worden van denk- en bewegingspatronen die niet meer werken en te leren hoe je deze kunt veranderen zodat je op een gezonde manier grenzen kunt stellen aan het doen en laten in het dagelijkse leven. Het behandelen van overbelasting klachten is altijd maatwerk.

Voetreflextherapie

Reflexmassage is een massage waarbij zones en drukpunten op het lichaam worden gestimuleerd. Onder de voeten zijn diverse drukpunten die verbinding hebben met energiebanen in ons lichaam. Door deze drukpunten te masseren kunnen blokkades worden hersteld en kan de energie weer vrij stromen waardoor er meer balans komt in het lichaam. Via deze drukpunten onder de voet kunnen diverse organen worden beïnvloed waardoor de functie ervan kan worden ondersteund.

Een voorbeeld, gevoelige darmen of overprikkelde darmen kunnen worden  behandeld via de voeten zodat er meer rust of juist meer energie kan worden opgewekt. Door diverse drukpunten onder de voeten te beïnvloeden, is het mogelijk het zelfhelend vermogen van het lichaam een handje te helpen.

Ontspanningsmassage

Een ontspanningsmassage is een zachte en rustig uitgevoerde stilte massage en bestemd voor diegenen die hun spieren en lichaam op een vriendelijke manier willen ontspannen.

Een ontspanningsmassage heeft naast relaxatie van body and mind ook andere voordelen zoals een betere doorbloeding, betere afvoer van afvalstoffen, versoepeling van spieren, pezen en gewrichten en een beter contact (bewustwording) met jezelf omdat je wordt aangeraakt. Een ontspanningsmassage is een beleving, er wordt gewerkt in stilte met diverse etherische geurige oliën, op de achtergrond is er rustgevend muziek (indien gewenst). Gun jezelf wat ‘me-time’, in de hectiek van deze samenleving een mooie manier van ‘zelf-zorg’.

Sportmassage

Het woord sportmassage geeft aan dat het een massagevorm is die dieper en is steviger dan een ontspanningsmassage. Het is voor iedereen, sporters en niet sporters.

Overbelasting als een zittend beroep of fysiek zwaar werk voel je op den duur in je lichaam als pijnlijke spieren en of stijve gewrichten. Voor sporters geldt dat sportmassage zowel voor als na het sporten kan worden ingezet. Vóór het sporten helpt een massage voor een goede doorbloeding van de spieren en bereidt deze voor op de prestatie die komen gaat, dat kan blessures voorkomen. Deze stimulerende massage is vaak kort en krachtig, maar mag nooit ingezet worden ter vervanging van een warming-up! Ná het sporten zorgt de massage ervoor dat vocht en afvalstoffen uit de spieren afgevoerd worden en maakt de spieren weer soepel. Dit zorgt voor minder spierpijn, geeft verlichting en bespoedigt het herstel.

Dry Needling

Dry needling is een behandelmethode binnen de fysiotherapie. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen. Daarbij wordt een “droge” acupunctuurnaald gebruikt, er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten.

Dry needling werkt op specifieke punten in de spieren die ook wel ‘triggerpoints’ genoemd worden. Een triggerpoint is een ‘knoop’ in een spier, die naast de lokale drukpijn , ook vaak pijn op afstand veroorzaakt. De fysiotherapeut zoekt naar deze triggerpoints, omdat ze de hoofdoorzaak kunnen zijn van uw klachten. Triggerpoints kunnen acuut ontstaan (verkeerde beweging of een ongeval/sportletsel) of chronisch (langdurig verkeerde houding), door immobiliteit (gips of een brace), ‘slappe’ ligamenten maar ook door stress en depressie.

Symptomen van triggerpoints zijn o.a. lokale pijn / stijfheid in een spier, bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten, verminderde kracht in de betrokken spier(en), tintelingen in arm/been, hoofdpijn en duizeligheid en zelfs ademhalingsklachten.

Adem- en Ontspanningstherapie

Adem- en ontspanningstherapie helpt bij het herstellen van een natuurlijke en ontspannen adembeweging. In deze therapie gaat het om bewustwording en het leren hanteren van lichamelijke en mentale gespannenheid. U leert hoe u de spanning kunt regelen, via aandacht, voorstelling, houding, beweging en ademhaling. Een (onbewust) verkeerde adembeweging kan leiden tot vele klachten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hyperventilatie.