Dry Needling

Dry needling is een behandelmethode binnen de fysiotherapie. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen. Daarbij wordt een “droge” acupunctuurnaald gebruikt, er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten.

Dry needling werkt op specifieke punten in de spieren die ook wel ‘triggerpoints’ genoemd worden. Een triggerpoint is een ‘knoop’ in een spier, die naast de lokale drukpijn , ook vaak pijn op afstand veroorzaakt. De fysiotherapeut zoekt naar deze triggerpoints, omdat ze de hoofdoorzaak kunnen zijn van uw klachten. Triggerpoints kunnen acuut ontstaan (verkeerde beweging of een ongeval/sportletsel) of chronisch (langdurig verkeerde houding), door immobiliteit (gips of een brace), ‘slappe’ ligamenten maar ook door stress en depressie.

Symptomen van triggerpoints zijn o.a. lokale pijn / stijfheid in een spier, bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten, verminderde kracht in de betrokken spier(en), tintelingen in arm/been, hoofdpijn en duizeligheid en zelfs ademhalingsklachten.